Pomóż nam przetestować próbki z terenów pożarów wysypisk śmieci!
W całej Polsce płoną wysypiska śmieci, stanowiąc ogromne zagrożenie dla ludzi i środowiska. Chcemy sprawdzić, jakie szkodliwe substancje zostały uwolnione do środowiska. Sprawdzimy obecność m.in. metali, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, dioksyn czy polichlorowanych bifenyli (PCB). Próbki przebadane będą przez atestowane laboratoria, m.in. Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej. Takie analizy pomogą nam podjąć ewentualne dalsze kroki. Dotychczas pobraliśmy 8 próbek z dwóch lokalizacji: w Zgierzu i Trzebinii, w których wykryliśmy dramatycznie wysokie stężenia niebezpiecznych substancji, m.in arsenu, ołowiu i kadmu. Chcemy działać dalej, ale profesjonalne badanie w atestowanym laboratorium to ogromny koszt. Pomóż nam zbadać kolejne miejsca, wesprzyj testy!
Więcej o dotychczasowych wynikach znajdziesz tutaj.

cykliczne

Chcę co miesiąc wspierać działania Greenpeace dla środowiska kwotą:

Chcę jednorazowo wesprzeć testy próbek z miejsc pożarów wysypisk:

Wesprzyj badania próbek!

Koszt analiz nie jest mały, przebadanie jednej próbki na obecność metali to około 370zł, na obecność dioksyn to już koszt powyżej 1000zł. Im więcej miejsc zbadamy, tym będziemy mieli pełniejszy obraz sytuacji.

Bardzo dziękujemy, że chcesz nas wesprzeć w badaniu próbek z miejsc pożarów wysypisk. Uzupełnij formularz i pozostańmy w kontakcie :)

To wspaniale, że chcesz z nami chronić środowisko!

Aby mieć pewność, że płatność się uda, sprawdź, czy Twoja karta ma ustawione odpowiednie limity transakcji internetowych.

Klikając "Wspieram", zgadzasz się na comiesięczne przekazywanie z konta Twojej karty wskazanej przez Ciebie kwoty na wsparcie działań Greenpeace na rzecz ochrony środowiska.