.
Petycja
Tour de Baltic
Wirtualna Galeria

Bałtyk-Najsłodsze Morze Świata. Chrońmy je!
Tour de Baltic Zakończony!

W Polsce nie istnieją rezerwaty przyrody na obszarach morskich, bo prawo polskie nie definiuje, kto miałby takie rezerwaty utworzyć, a następnie nim zarządzać. Czas, by wprowadzono zapisy, które to zmienią. Dletgo rozpoczęliśmy kampanię na rzecz utworzenia pierwszego w Polsce morskiego rezerwatu przyrody na wodach Zatoki Gdańskiej.

Najsłodsze Morze Świata Tour

Uważamy, że to właśnie rezerwaty są lekarstwem na obecny zły stan mórz i oceanów. Utworzenie globalnej sieci takich rezerwatów pomoże rozwiązać problem przetrzebionych łowisk, zanieczyszczeń wprowadzanych do ekosystemu oraz innych skutków destrukcyjnej działalności człowieka.

Postulowane przez Greenpeace rezerwaty morskie są terenami zamkniętymi dla działalności nadmiernie eksploatującej zasoby morskie, czyli rybołówstwa, wydobycia zasobów dna morskiego oraz utylizację odpadów w morzu. Rezerwatami powinny zostać objęte miejsca służące jako punkty odniesienia w badaniach naukowych oraz tereny najbardziej wrażliwe z punktu widzenia bioróżnorodności.

W ciągu miesiąca grupa wolontariuszy Greenpeace odwiedziła 9 popularnych nadmorskich miejscowości by pokazać jak piękne jest nasze Najsłodsze Morze Świata. Niesamowita galeria zdjęć pięknego i bujnego życia w Bałtyku, gry i pokaz filmów to tylko niektóre z atrakcji...

Spotkaliśmy się nad Najsłodszym Morzem Świata:

4 sierpnia - Świnoujście

5-6 sierpnia - Międzyzdroje

8-9 sierpnia - Dziwnów

11-12 sierpnia - Kołobrzeg

14-15 sierpnia - Darłowo

17-18 sierpnia - Ustka

20 -21 sierpnia - Łeba

23-24 sierpnia - Władysławowo

26-27 sierpnia - Gdynia

W Polsce Greenpeace w ramach kampanii morskiej prowadzi działania na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, ochrony zagrożonych gatunków morskich, prawidłowego ustanowienia i zarządzania morskimi obszarami Natura 2000 oraz tworzenia rezerwatów morskich.
Kampania Morska | Blog Greenpeace | Pliki do pobrania | Wesprzyj Nas! | Kontakt